Historikk

 

Temperament

 

Helse

 

FCI Standard

 

Ny valp i huset

 

 

Temperament

 

Den lille dvergpinscheren med sin vibrerende personlighet er både lettvint å ha med å gjøre og litt krevende. Den trives best med mennesker som setter pris på hele dens personlighet, og som har vilje og anledning til å støtte den grundig i dens utvikling. Den ideelle dvergpinschereier bør være tålmodig, vennlig, fast og bestemt, og ha massevis av humor.

 

Dvergpinscheren kan beskrives som livlig, elegant, kraftfull, alltid på vakt, konstant aktiv, rask, modig, tapper, undersøkende, energisk, intelligent, full av selvtillit og stolthet – og ofte på jakt etter trøbbel. Den kan nok bli en sofakosehund, men bare for kort tid av gangen. Derimot er den en utrettelig klovn som gjerne vil ha eierens oppmerksomhet det meste av tiden. Den trenger litt leketøy som den kan herje med og få brukt noe av sin energi på. Den trenger ikke all verdens lange turer, men den trenger plass og mulighet til å få røre på seg i rikelig monn.

 

Dvergpinscheren knytter seg sterkt til sin familie som den ser på som flokken sin. Den vil elske og forsvare sin flokk till siste slutt. Men den lider ofte av et Napoleon-syndrom og vil forsøke å bli flokkleder i heimen. Den kan være temmelig dominant. Dette krever fasthet fra eiernes side. Blir den skjemt bort, kan den bli en tyrann. Men den blir også nervøs ved for hardhendt behandling, så derfor: fasthet og vennlighet.

 

Rasen kan komme til å utvikle noen mindre attraktive egenskaper som for eksempel snapping og sterk vokting av mat og ting. Bjeffing kan bli et problem. Den liker å leke med forsiktige barn, men om den ikke er vant med barn og møter noen som ikke er så forsiktige, kan den bli sint og markere seg. Den vil bare være moderat interessert og kanskje avvisende i forhold til fremmede. Men når de fremmede er kommet inn i flokken ved gjentatte kontakter, blir de oftest inkludert og elsket. De mindre sympatiske egenskapene kan unngås ved riktig sosialisering og oppdragelse av hunden. Det går også an å lære den av med dårlige vaner, men det er hardt arbeid!

 

Den aktive lille dvergpinscheren er rask i oppfattelsen og virker intelligent. Den forlanger å forstå hva det dreier seg om før den gjør det du vil den skal gjøre. Her er det ingen blind lydighet, nei. Men den kan lære alt mulig når den bare fostår vitsen med det. Derfor trener mange eiere sin hund i agility eller lydighet eller freestyle. På bildet er det Sofie (Mink's Gretchen) som driver med agility (ca 1995).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webdesign: webdesign@zogood.net