Historikk

 

Temperament

 

Helse

 

FCI Standard

 

Ny valp i huset

 

 

Ny valp i huset

 

Her er en tekst som jeg pleier å sende med mine valpekjøpere når de henter valp hos meg. Kanskje den kan være til nytte for andre, også?

 

 

Dvergpinschere er ikke helt som andre hunder....

av Anne Helene Utgaard, kennel Nikidion

 

Med en ny dvergpinschervalp i huset er det en del ting det kan være lurt å tenke litt ekstra grundig på. Valpen du har fått, er sosialt trygg og omgjengelig, men dette må en arbeide hardt for å bevare. Her kommer noen råd om sosialisering og håndtering av valpen. De fire første ukene dere har valpen, er de viktigste ukene i resten av dens liv. Nå kan den lære alt. Aldri senere vil den være så lærevillig som akkurat nå. Derfor er det NÅ den for eksempel skal lære å ikke lekebite på mennesker, å forholde seg rolig når det ringer på døra og andre nyttige og nødvendige væremåter.

 

Sosialisering

Med sosialisering mener vi at hunden skal lære å oppføre seg på en måte som er sosialt akseptabel.  For en dvergpinscher betyr det blant annet at den må lære å styre sitt temperament og å opptre trygg og høflig overfor fremmede mennesker og hunder. Den må ikke få utvikle aggressivitet. Den må også lære i alle fall et minimum av lydighet. Ingen ting av dette kommer av seg selv. En godt sosialisert dvergpinscher får mange venner!

 

 1. La valpen bli kjent med dere selv og huset før den treffer andre
 2. Vis respekt for hunden.
 3. Den første natta kan være traumatisk for valpen som er vant til å ligge helt tett inntil sine varme og gode søsken. Den bør ikke tilbringe første natt alene. Kanskje den kan sove i buret ved siden av senga deres?  Om den klynker eller uttrykker mishag på annen måte, er det lurt å gå ut av senga før du tar den opp. Sitt litt med den på fanget, og legg den inn i buret igjen når den er passe søvnig. Eller kanskje den kan få være i senga? Men da kan det bli vanskelig å få den ut derfra igjen …
 4. Utsett ikke valpen for store overraskelser og for mange mennesker på en gang de første ukene. Lek forsiktig. Ikke ert! Det forstår ikke en valp.Dvergpinscheren er en super familiehund, men den er ikke noe leketøy!
 5. Unngå å vekke den når den sover. Den trenger mye søvn om dagen.
 6. Hunden må ikke overlates til seg selv i løpet av den første uka. Men det er viktig å begynne å trene den i å være alene i rommet et lite øyeblikk allerede fra dag to. Øk tiden du går fra den litt for hver gang. Den skal lære å blitrygg på at noen kommer tilbake om en liten stund. Første gang du går fra den for litt lengre tid, for eksempel en time, er det fint om den sover når du går. Ikke lag noen avskjedsscene!
 7. La den finne seg en plass i stua hvor den ALDRI blir forstyrret (under en stol, et bord, i buret sitt eller lignende). Hunden har bruk for litt privatliv. Som eier og flokkleder skal du selvsagt kunne ta i den også her, men hunden har bruk for et trygt sted hvor barn og husets gjester ALLTID lar den i fred.
 8. Trening: Lær valpen aller først betydningen av ordet NEI. Vær vennlig, men bestemt. Forsøk å oppnå øyekontakt med valpen når den må stoppes. Lær den at et forsiktig grynt fra deg betyr at den er i ferd med å gjøre noe uakseptabelt. Hvis du stopper den med kraftige tilrop, vil du alltid måtte bruke kraftig (og sint?) stemme. Dersom du vil ha en hund som reagerer på normal stemmestyrke, må den få det fra starten. Lekebiting må ALDRI godtas.
 9. Gi masse ros og kos og klem når den gjør det du vil. Ha øyekontakt før du eventuelt belønner den med en godbit. (Mye bruk av godbit er unødvendig og fetende.)
 10. Ikke kjeft på hunden. Den forstår ikke hva du kjefter for og risikerer å bli redd for deg i stedet for å bli redd for å gjøre noe galt.
 11.  Straff ikke en hund med mindre du kan ta den på fersken. Pinscheren er intelligent, men den er helt ute av stand til å forstå hvorfor den blir straffet dersom den blir tatt sekunder etter at den gjorde noe uakseptabelt. Dersom du synes du MÅ straffe hunden, er det lurt åbruke samme metode som ulve- og hundemødre benytter. De straffer ungene sine ved å ta dem kraftig i nakkeskinnet.  Prøv samme teknikk for eksempel når valpen ikke reagerer på NEI, og ros den straks den kommer krypende mot deg eller logrer med halen etterpå. Det betyr at den underkaster seg deg og din vilje og vil forsøke å huske å gjøre det riktig neste gang. Men det er så lett å glemme seg i starten…
 12. Vær rolig i forhold til hunden. Unngå å vise den det om du skulle bli redd for noe når dere er ute og går. Hunden tenker slik: Dersom du, som er så stor og sterk, blir redd for noe, må det være virkelig grunn til å være redd. Da er det best å vise skikkelig aggressiv atferd!
 13. Av og til klynker og piper valpen. Det kan være signal om at noe er galt. Men det kan også være uttrykk for at den synes litt synd på seg selv. Hunder har en enorm evne til selvmedlidenhet. Denne bør ikke oppmuntres. Om valpen skriker eller piper litt når det skjer noe ubehagelig, er det klokest å si ”pyttpytt” og få den i gang med et eller annet i stedet for å løfte den opp med et ”stakkars liten”. En pysete hund er ikke sjarmerende.
 14. Pinscheren knytter seg sterkt til sin egen flokk (=familie) og er forsiktig og litt reservert overfor fremmede. Dersom den blir vant til å ligge mye på fanget og til å få mye trøst, kan den utvikle en beskyttende holdning for eieren og dette medfører aggressiv holdning overfor fremmede.  Vær glad i hunden, men ikke skjem den bort!
 15. La hunden stadig møte andre mennesker under trygge forhold. Valpen er, når du får den, godt vant til å leke med barn og voksne. Den er tillitsfull, men dette kan ødelegges for livet om den får noen ubehagelige opplevelser. Ta valpens perspektiv. Hva er det som kan virke skremmende på den?  Men ikke overbeskytt den, heller!
 16. Sett hunden av og til på bordet, på et helt støtt underlag og få den til å stå pent. Kikk litt på tennene. La også mennesker som ikke tilhører familien, få kikke på tennene mens den står der. Masse ros! Denne treningen kommer godt med både hos veterinæren og på utstillinger.   Det er svært viktig at hunden venner seg til å bli tatt i. 
 17. Om du vil ha en hund som kan gå løs sammen med deg i trygge omgivelser og i skog og mark, begynner du å trene straks. La den bare gå løs sammen med deg. Den er livredd for å miste deg og henger på som en klegg. Når den blir litt modigere, lar du den ”miste” deg av syne en bitte liten stund. Da blir den litt engstelig og prøver å finne deg. Straks den viser tegn til engstelse, dukker du opp igjen. Masse ros når den kommer mot deg. Da har den begynt å lære at det er dens eget ansvar å passe på å holde følge med deg. Ikke kall på den i tide og utide. Da vil den slutte å ta eget ansvar, siden du passer på. Hunden er et vanedyr. Venner den seg til å rusle av gårde sammen med deg, så vil den fortsette med det.
 18. Innkalling: Dersom du bare ønsker å lære hunden din å komme tilbake til deg når den er et stykke unna, roper du for eksempel navnet pluss KOM med lys stemme. Når den kommer, vanker det masse ros eller en liten godbit. Sett aldri kobbelet på med en gang den kommer mot deg på kom. I stedet koser du litt med den før du kobler den.
 19. Gå på et vanlig valpekurs med hunden så snart som mulig. Der lærer den elementær hundeskikk og den blir sosialisert til å akseptere andre hunder uten å bråke.

 

 

Litt om håndtering av hunden

 1.       Løft aldri hunden slik at du kommer til å presse albuene utover. Alt er enda helt løst på den. Utpressede skulder/albuledd kommer aldri på plass igjen, og det er ubehagelig for hunden og stygt.
 2.             Hunden greier seg nå med tre måltider pr. dag. Ved ca. seks måneder kan en eventuelt redusere til to. Prøv dere litt fram.  Ikke gi den noe å spise etter ca.kl.19 og luft den før dere legger dere. Da holder den ”tett” til morgenen. Dvergpinscheren har lett for å utvikle seg til matvrak. Det krever standhaftighet å holde den slank og elegant. La den aldri få noen matbit fra dere mens dere spiser. Selv om det bare skjer en eneste gang, vil hunden alltid senere sirkle rundt bordet og tigge oghåpe at det skal skje igjen. Valpen kan virke søt når den tigger, men det gjør ikke en voksen hund
 3.             Se opp for tannutviklingen. Nårde nye tennene kommer, hender det at melketennene blir sittende. Dette kan forårsake feil bitt, noe som både kan være ubehageligfor hunden og diskvalifiserende for utstilling. Oppsøk veterinær straks, særlig dersom hjørnetennene ikke faller ut.
 4.            Dersom du har kjøpt en hannhund, er testiklene nå på plass. Sjekk dem av og til. Det hender de begynner å vandre. Da skal de strykes eller dyttes forsiktig på plass. Ta eventuelt kontakt med veterinær. Testiklene er ikke helt stabile før ved 12 måneders alder.
 5.            Klørne må klippes med jevne mellomrom. Gjør det gjerne en gang i uka til å begynne med. Klipp bare litt om gangen. Klipper du for mye, kan du skade du en nerve. Det er svært smertefullt og blodig og kan gjøre valpen livredd for iv å slipe nkloklipping for livet. Etter hvert holder det med klipping ca. en gang i måneden utover sommeren. Om vinteren må det klippes oftere, for snøen er ikke så effektiv på negler som bart underlag.
 6.             Salt på veier og fortau er en sann plage for alle hunder. De har ofte små sårsprekker i potene, og salt i sår er ikke godt! Dessuten gjør saltet at temperaturen synker og det blir alt for kaldt for hunden. Løft den opp (eller bruk bur/bag) når du må gå på saltet vei. Eller bruk en god potesalve.Skyll potene umiddelbart etter kontakt med salt selv om den akkurat da ikke har noe sår.
 7.              Pinscherens korte pels er ikke mye til hjelp om vinteren. Bruk frakk ved mer enn 4-5 kuldegrader. Frakken må dekke brystet.
 8.              Hunden er et flokkdyr. Den vil derfor i begynnelsen fotfølge dere fra rom til rom i huset. La den finne sitt favorittsted i alle rom hvor dere oppholder dere.

 

Jeg håper at dere har nytte av disse rådene. Aller best er det om dere kjøper en bok om hundens oppvekst og læring. Canis forlag har gitt ut boka Fra valp til voksen hund av Åsa Ahlbom. Den anbefales herved.

 

Og så var det dvergpinschervalpen som fulgte sin eier fra sted til sted døgnet rundt. Når hun var på badet, pleide den å hoppe opp på dolokket og sitte der og følge med. Men en dag hadde hun glemt å legge ned dolokket …

 

 

webdesign: webdesign@zogood.net