Historikk

 

Temperament

 

Helse

 

FCI Standard

 

Ny valp i huset

 

 

Helse

 

Dvergpinscheren er en rase med svært god helse og få plager. De tre kjente plagene som av og til forekommer, er øyelidelsene PRA og katarakt, patella luksasjon og demodicose.

 

Både PRA (progressiv retinal atrofi) og katarakt (grå stær) vil gi dårlig kveldssyn og etter hvert blindhet. Lidelsene kan ikke behandles medisinsk. Ettersom lidelsene er arvelige, stiller Norsk Pinscherklubb (NPK) krav om at begge foreldrene må være øyenlyst uten anmerkinger før paring. Dokumentasjon på øyelysing må legges fram for avlsrådet i NPK ved søknad om godkjenning av kullet. Bare autoriserte øyelysere kan foreta denne undersøkelsen. Resultat av øyelysningen legges også ut på Norsk Kennel Klubs Dogweb.

 

Patella luksasjon innebærer at  kneleddet er ustabilt og ikke holder lårbeinet på plass som det skal. Dette kan i verste fall medføre invaliditet, men i lettere tilfeller har det liten betydning for hunden. Lidelsen vil da bare være synlig ved at hunden løfter opp et bakbein av og til og holder det oppe til lårbeinet er ristet på plass igjen. Dette medfører ingen smerte for hunden. Patella luksasjon er arvelig, uten at vi kjenner arvegangen. Det er foreløpig ikke krav om patellaundersøkelse av avlshunder i Norge, men det ser ut til at ansvarlige oppdrettere stadig oftere foretar en slik undersøkelse av avlsdyrene før parring. Det skal ikke avles på hunder med denne lidelsen, uansett grad.

 

Demodicose er en hudlidelse som medfører at pelsen begynner å falle av. Det er midd (demodex) i hårposene og kjertler som forårsaker dette pelsavfallet. Midden er overført fra morens pels til valpen like etter fødselen. Mange hunder har slik midd og kan få lettere pelsavfall, men dersom de har et adekvat immunforsvar, vil de kurere seg selv. Dersom valpen derimot har arvet et svekket immunforsvar fra moren eller faren, vil den ikke kunne kurere seg selv, og plagene vil bli større og alvorligere. Den mer alvorlige varianten kan medføre store lidelser for hunden. Den er vanskelig å behandle. Hunder som har, eller som får valper som utvikler, den alvorlige varianten av demodex, skal ikke brukes i avl fordi svakheten i deres immunforsvar er arvelig.

 

De overfor nevnte lidelsene er sjeldne i Norge i dag. Om det skal fortsette slik, vil avhenge av om oppdretterne opptrer med forsiktighet og seriøsitet. Når en rase blir veldig populær, har det lett for å gå galt. Både smugling fra utlandet og useriøs oppdrett i Norge og Norden kan ødelegge for denne livlige, glade og friske rasen. 

 

Dvergpinscheren kan bli 13-15 år gammel. Min Heras bestemor, Sophie, døde vinteren 2005 nesten 16 år gammel. Grå i pelsen, men lys til sinns....

 

 

 

 

webdesign: webdesign@zogood.net